Jumlah Paparan Halaman

Rabu, Disember 24, 2008

Kisah Hari Ini

Aku pergi kerja...
Aku serabut perut
Ada meeting
haram jadah!
Langsung aku tak bersedia!
Mujur aku bijak menutur kata.

Berdas-das tembakan padu,
aku tepis hanya bermodal air liur.
Dalam hati tergelak kecil.
KahKahKah!

Penat tepis...
lunch hour!
Opis dah booking restoran.
Acara makan besar-besaran!
Aku kini tergelak besar.
KAHKAHKAH!

Khamis, Disember 11, 2008

Groovy Raya Day


Itu hari Isnin
Isnin Hari Raya Aidil Adha
Aku, Hairul, Hadi dan Bob
berbaju melayu
kutip Farid di simpang,
jumpa Hasni pula.
berjalan untuk beraya.

Motif Operandi:
Rumah Siti Nur Farah Binti Zainuddin.
rumah beliau ada bayi.
bayi itu comel.
bayi itu lelaki.
namanya muhammad umar rayyan.
bayi itu empunya kenduri.
akikah.

Di rumah itu,
ada Puan Dayana,
Juga suami dan anak-anaknya,
Raisa juga ada,
ditambah pula Cik Arni Suhaida.
Sangat meriah.
kami makan ayam goreng.
sedap!
2 ketul seorang.

Hari itu hujan
hujan sangat lebat
kami sejuk membeku
basah baju melayu
tetapi berbaloi
kerna kami seronok!

KahKahKah
(tanda seronok)

Isnin, Disember 08, 2008

Raya Korban Datang Lagi!!


Hari ini hari isnin.
Hujan.
Hari Raya Aidil Adha.
Hari kebesaran untuk binatang ternakan manusia.
Hari untuk kambing, biri-biri, lembu dan kerbau juga.
Unta juga turut serta.

Mengapa kita sering mengandaikan...
Bila hari ini tiba,
Binatang ini berasa gentar?
Binatang ini berasa gelisah?
Binatang ini berasa gundah?
Binatang ini berasa gelepor?
Apakah kita mengetahui perasaan mereka?

Hakikatnya,
Binatang ini bertuah.
Mereka pasti berbangga,
Binatang ini binatang terpilih.
Satu nikmat yang mereka nantikan.

Justeru itu.
Wahai kambing2,
lembu2,
kerbau2,
biri2,
unta2,
juga binatang kelas mereka,
Apabila hari penyembelihan tiba,
Usah gentar usah takut,
Sesungguhnya kamu telah dipilih untuk berjasa,
pastinya nanti kamu akan gembira.
Dan aku harap dapat berjumpa kamu semua..
di syurga sana!

Isnin, Disember 01, 2008

Kad Tumbuk Dan Aku


Vrrrooooommmm...!!
SCREETTTTT!
Saun efek tayar kereta kanch,
aku parkir
langsung tak ikut petak...
segera aku melihat jam tanganku,
8.19 pagi baru,
sempat lagi nih,
aku berlari ngade-ngade,
pintu opis dah terbuka,
itu tandanye ada orang lagi awal,
lebih awal daripada aku.
Bagus!

Kebiasaannye akulah yang kena congok,
melangok dihadapan pintu pagar,
menanti pagar dibuka,
aku tidak memiliki kuncinye,
dah aku tidak berhasrat mempunyai kunci itu,
itu semua kerana aku punya alasan tersendiri.

Hari ini aku mampu tersenyum...
aku tidak gelepor seperti minggu lepas,
jam opis awal 7 minit daripada biasa,
bermakna jam aku 8.23 dan jam opis 8.30 pagi.
8.30 adalah kemuncak segala permulaan hari kerjaku!

aku melangkah masuk,
aku pasang lampu dan penghawa dingin,
kemudian dengan gaya seorang model,
aku mengatur langkah,
menuju satu kotak kecil yang mempunyai jam.

aku mencari kad yang punyai namaku,
aku dengan bangganye memasukkan kad itu,
Chrreett! Chreett!
YEAH! dakwat hitam tercetak.
minggu lepas semua dakwat merah...
aku tak suka, satu persoalan berlegar dibenak akalku
kenapa masa aku harus ditentukan oleh kad tumbuk!

Selasa, November 25, 2008

Gawat!


Gawat lagi...
Setiap orang alami
Setiap mamak mengerti
harga roti tak boleh tinggi
setiap hari
tabung dikorek untuk membeli
duit yang ada tak mencukupi
boleh mati aku camni!

Gawat lagi...
Gaji nak tinggi
tapi kerja tak siap2 gak lagi
hari2 bos nak maki
mane semangat nak kerja gini
ramai pulak staf lari
tinggal la aku terkapai-kapai
hanya mahu mencari sesuap nasi

tiada gawat lagi...
nasib baik claim dapat tadi
boleh la bernafas seminggu dua ni
adui,pening kepala..sakit ati,
cepat la abeh bulan ni,
dapat gaji..aku nak beronggi-ponggi!

~WARGHAHAHA~


Isnin, November 24, 2008

M.C.


Hari ni aku M.C
Kerana perutku sakit lagi
Membuat ku M.C lagi
M.C ku banyak lagi...

M.C
Kerana doktor aku M.C
Aku x nak M.C
Tapi die dah bagi
Aku terpaksa M.C
Kalau tak aku rugi..

M.C
Satu perkara yang susah boss nak bagi
tapi boss kene bagi
sebabnya kalau aku x dpt cuti
Aku selambe M.C...

M.C
Kadang2 boleh wat company rugi
Tapi nak wat camane
Memang dah diberi cuti M.C
M.C tipu pun boleh jadi
janji ade M.C...

M.C
Aku suka kalau hari2 M.C
Sebab dh xde OT
Aku malas nak wat keje lagi
jadi aku M.C...


p/s - gunakan segala kemudahan yang diberi oleh company anda


Merenung di kaki langit...


Apa ada minggu lepas?
aku lepak kedai pokdin dgn toyi, zaril
aku main snuker dgn mereka
aku kalah tapi tak mengapa
toyi payung semua.

Aku kerja macam biasa
aku keluar dgn bob dgn wan lak
budget nak layan after 7
tapi tak syok sebab penat
kami balik dan aku trus flat.

Hari minggu
Aku jalan-jalan bandar
bosan...aku pusing TC
cuti skolah ramai la budak2
tapi sronok sebab aku sorang
takde orang kaco.

Semalam
aku pergi kenduri ijan
bukan sorang tapi dgn syam dan pha
Kawin dah dia..majlis skali dgn abangnye
pastu aku pusing megamall
bosan...layan karok box
abeh karok,lepak stadium
pekena char kuey tiaw
pergh! boleh tahan beb...
balik aku tido!

p/s: prit...rase2 gian nak mkn char kuey tiaw..moh kite ke stadium..kg pelet jauh sgt!

Jumaat, November 21, 2008

Challenge

I dont know why i'm writting in english...
maybe because my boss just brainwashed me just a moment ago...he bla bla bla in english for about an hour. actually he just advicing me and my officemate about how we handle our own daily lifetime...even he is also not good practically,but i'm giving him a credit because he's good on advice and motivate us.

Here i would like to share with all of you about the true stories about my friends. I feel happy but at the same time i feel sad. I don't know and did not know how they handle their life but after about 2 years i'm totally standing with my own 2 legs, i witness myself...i learn from their experience...i explore the truth of life.

How many of us were ready to marry? actually this question keep bothering me for ages just because i saw many of my friends' mission are not accomplished. some of them got family problem, feels not suitable for each other and the crucial one is they did not have enough financial.

At this moment, i admit that our economy is not in the good stake. my ex-officemate told me before, if i dont get RM3k monthly...dont ever dream about getting married. That's sound scary! Scarrier tham scary movie! hehehe!! but it depends on the situation...if u lived in KL, RM3k is the most suitable salary to be lived comfortably.

Now, school holiday. Most of my friends are getting married. Seasons of being together. create a family. live happily. congrats to them! there's also friends getting enggaged. hope they can achieve what they dream of. good luck to them! It's a great a moment to saw my friends had a happy time.

Anyway, there is also friends in trouble. dilemma of how to get married. problem of financial. pity to them...i wish i could help them but what can i do. i am just a friends who can only bear to hear them talking about their problem. After so long long time being together, just because there is one big problem that they did not know how to solve...they decide to get separate. GOSH! the test of reality in our life. everyone have their own fall down moment. it is our job as a friend to give them a gut, a spirit to get up and beat all the challenges. forget the past, focus on the future!

Anyway, to my friends who have that problem...don't worry. We all in KERAMAIAN always be with u. we are not DIGI mascott that follow u every moment...but we all always lived inside of your heart. Don't shy to say to us your problem...we will guide you. YOSH!!!

Khamis, November 20, 2008

Tadi...


Tadi...
aku kena pergi kertih
aku kena merentasi hujan lebat
aku kena amik tender

Tadi...
aku pekena nasi sup
aku masuk PERWAJA
aku merentasi hujan lagi

Tadi...
aku sampai opis
aku berjaya siapkan satu part drawing
aku menari-nari shuffle tanda gembira

Skarang...
aku tgh menaip kat blog nih.

Rabu, November 19, 2008

Tragedi sebelum balik kampung...


Aku telah menjemput bakal org nak bertunang, Asraf Ab Rahman @ Yah di salah satu port di Sentul. Kami telah berjanji utk pulang ke kampung halaman bersama-sama pada malam itu. Aku dengan kelam-kabutnya pulang dari kerja utk tepati masa ku...tetapi biasa aa, melayu, ikutla janji melayu...hahaha...

Sesampainya di rumah jam 8 mlm, tiba-tiba dengan tidak semena-mena hidung ku tertusuk dengan satu bau-bauan yang kurang senang. Aku sangka Yah pijak t**k kucing...tapi aku tetap berdiam sebab nak amek hati org nak bertunang. Aku menguatkan nafsu hidungku untuk menjejaki bau ape kah itu...

Aku ke dapur rumahku dan di sini baunya semakin memuncak. Setelah aku buka pintu untuk ke dapur basah (wet kitchen dlm omputih) dan aku dapati seluruh bangkai drp sinki rumah tingkat atas telah berdebuk jatuh ke rumah ku...Habis bersepah dengan nasi, tulang ayam, tomato, rambut @ bulu jembut( x pasti) dan bermcm-mcm jenis sampah yang ade - korang bayangkan je la ape yang ade dlm sinki tersumbat.

Dan yang membuatkan aku paling terharu dan sedih apabila sebhgian drp smph2 tersebut telah masuk dlm mesin basuh kesayangan aku...ini membuatkan mesin basuhku terpaksa di basuh setelah sekian lama berkhidmat utk baju2 ku...

Saat hangin pun tiba...aku dicadangkan oleh Yah utk gegar je rmh atas...aku pun dengan selambe je 'Jom...tp ko folo aku la'....hehehe...Setelah sampai di rumah yang di tuju, aku membunyikan loceng rumah itu. Berkali-kali juga aku membunyikan loceng, tetapi tiada jwpn. Aku amat x puas hati dan menunggu di situ lebih kurang 10 - 15 minit. Dan kemudian...

Seorg budak pompuan, yang lengkap dengan telekungnya membuka pintu...hatiku tiba2 menjadi sejuk...dan aku rase jodoh dah sampai kot. Tp aku cuba ubah niat ku bhw ini bukan cari jodoh...Dengan tenang aku terus bertanya psl kejadian di rumahku...Rupa-rupanya waktu siang td dia ade dtg rumahku tp aku x de...so dia mmg tggu kehadiran ku di rumahnya...Mealui ceritanya mmg dia mengaku member die ade jolok lubang di singki rumahnya dan x semena-mena 'Cap Flow Trap' di rumahku tercabut membuatkan segala sisa sampah yang ade jatuh ke bawah. Mungkin agak kuat juga jolokannya itu...Kemudian selepas meminta maaf, die bertanyakan berapakah ganti rugi yang perlu dibyr...aku kaku...fikiranku berfikir mcm mane aku nak balik ktn ni...lalu dengan slamber aku bgtau budak pompuan tu, "Mcm ni la, takde ape yang perlu diganti. Cuma awak tlg bersihkan rumah saya je...tu pun dah cukup". Die terkedu "Gulp". Dan dengan mukanya yang nak tak nak, dia pun cakap baiklah...10 min lg die turun.

Setelah 10 min, aku terdgr ade org bg salam kat luar...Aku ngan Yah dah stby la nak wat muka garang...tp lama kelamaan x jd...2 org wanita bertudung dtg kerumahku dengan berpakaian org gaji. Dengan pantas aku menghulurkan peralatan membersih dan memberi tugas yang sesuai dgn mereka. Membasuh, menyental, mengilap dan me....dan aku tetap dengan mesin basuhku. Mengeluarkan semua yang ade dlm mesin basuh dan sental segilap mungkin...kerja pembersihan memakan masa sejam...aku penat.

Setelah setel semua, sekali lagi mereka meminta maaf kepadaku. Aku ckp pd mereka, "Xpela,yang dah tu dah la.Awak pun dah bersihkan rumah saya". Jwpnku padat dan membuatkan 2 wanita tersebut terus balik. Tetapi sebelum mereka balik, sempat la aku berkenalan dulu...(folo up on this week).

Aku lupa Yah ade dirumahku...Terus aku panggil Yah dan bersiap utk pulang ke Kuantan. Dan kami bertolak pulang dlm pukol 10 mlm. Sory Yah. X sengaja.
Itulah ceritera ku sebelum pulang ke Kuantan. Malang tapi rezeki datang...

Jumaat, November 14, 2008

Saat awan bertemu hujan


Lagi sekali...aku pon tak tau kenapa tajuk post aku aneh semacam.
tapi usah kalian bimbang, tajuk itu sekadar hiasan cuma.
aku pasti ada antara kamu yang merindukan tulisan blog aku.
sehingga kini masih ramai merayu berguling-guling kerana ketagih membaca penulisan aku ini.
bagi memenuhi permintaan ramai, aku berusaha sediakannya.
Di sini aku nak cerita apa yang terjadi seminggu dalam hidop aku.

Sabtu - aku dah lupa...ape ek dah terjadi??

Ahad- Yun datang. kami tgk cerita madagascar. gile lawak. lepak2 kat town sambil cari barang laptop. Yun balik temerloh ptg tu. aku balik rumah aku dan tido. hmm, aku cube ingat balik ape yang terjadi sabtu tu.

isnin - Aku kerja macam biasa. Siapkan drawing yang aku sendiri tak tau bile nak siap. asik ada tambahan je...nyampah! balik rumah, lepak2 layan PES2009 versi PS2 sampai muntah. Pastu tido...

Selasa - Kerja lagi. kali nih bos suh aku pi town kuantan, kereta dia rosak. aku bayar bil, ngulor kejap...tapi boring. balik opis lagi bagus...siapkan drawing. abeh keje, aku lepak minum2 dengan syam jay. cuci2 mata skit....hahaha! maghrib je, kami bersurai. malam tu cukup masa, aku tido. drawing tak sentuh langsung.

Rabu - Lagi lagi kerja...aku macam biasa, sentuh drawing...masih try explore apa yang patot. aku cuba siapkan permintaan manager. tetiba pulak nak isometric drawing. ape kes la...awal2 tanak cakap. pastu pipeline drawing tak boleh nak lukis sebab sketching takde, staff kat site tak bagi2 lagi. aku relaks saja, pasti kena bebel nanti. hahaha! malam misa ajak main futsal, main dalam IKIP. huh, mula2 aku malu2 la nak main. rilek2 saja main sambil korek hidung. pastu bila dah panas badan...fuh, segala skill terkeluar. gile mantap. sampai bola naik bumbung pon ada. hahaha! balik kol 11, badan kebal lagi. balik tido.

Khamis - bangun rasa sengal2. hape la muda2 dah sengal. kecik2 sengal otak, tua2 sengal badan pulak. hahaha! aku gi kerja...kali nih bos gelabah, CEO nak datang melawat opis isnin ni. Aku rilek jek. Bos aku punye gelabah, tetiba semua kerja suh aku buat. Tak pepasal aku kena pi kemaman. Bos pulak mengulor ntah ke mana. kunun nak release tensen aa tuh. Aku la yang kena hantar cek, hantar barang, beli barang. huh! tapi aku cool saja. aku pergi bukan seorang tapi berdua. berdua lebih baik. Aku pergi dgn PokYa. Beliau merupakan pekerja yang sgt bagus, penuh pengalaman dan bijak menutur maki hamun. beliau belanja aku makan nasik gulai kawah tgahri itu. slurrppp!! abeh keje, aku dgn syam pergi ECM. hajat nak beli kemeja tapi tak jadi. balik rumah,aku kepenatan. tak semena2 aku tetido...

Jumaat - hari ini. aku pergi kerja seperti biasa. apa terjadi belom aku ketahui. sampai sini sahaja...sebab hari jumaat belum berlalu lagi.

Jumaat, November 07, 2008

Resah...Gelisah...Gundah...

Best tak tajuk post aku? hahaha....
aku cuma ingin memberitahu bahawa keramaian sedang merancang satu grand reunion untuk pertama kalinya. Apa yang meresahkan aku, bimbang kalau-kalau dan jika-jika peristiwa ketua delegasi melarikan diri bersama skuternya ke KL, gara-gara berhutang Top-Up RM10 dengan Encik Mohd Hairul Fadli. Peristiwa itu masih menghantuiku. Hancur luluh harapan menggunung para sahabatku untuk melihat kejayaan perkumpulan gerombolan SABS. Tetapi tidak mengapa, belajarlah dari sejarah...belajarlah dengan cikgu sejarah, Encik Farid dan bukan dengan Encik Sulaiman Maidin kerana beliau tidak lagi mengajar, beliau kini telah menjadi salah seorang pegawai tinggi di Jabatan pendidikan.

Untuk pengetahuan korang-korang semua, Cik Raisa sedang meneliti dan mengkaji aktiviti reunion. Syam Jay pula sedang riki-riku tempat kejadian. Manakala aku hanya bergoyang kaki sambil menterkinikan blog aku bagi santapan korang sekalian. Tugas aku paling mencabar kerana segala kritikan, kutukan dan maki-hamun akan dilepaskan korang kepada aku dan aku akan menyerapnya dengan muka tenang dan selamba. Plan awal mereka mahu mengadakan reunion ini pada hari raya korban bersamaan 6 Disember 2008. Malangnya usul yang dibentangkan mendapat bantahan dari pihak berkuasa dimana rata-rata mereka ini datangnya dari parti radikal. Mereka ingin menyambut lembu dan kerbau. Mereka ingin meraikan bersama sanak-saudara. Tetapi pihak kami paham, lalu kami akan usulkan lagi tarikh yang sesuai.

Oleh itu, kepada anda yang membaca blog aku nih. Tahniah! rajin betul korang bace...dah takde keje ke? hahaha! bagus, amalkan selalu! eh, sebenarnya pesanan aku untuk korang...tolong la bagi cadangan tarikh yang sesuai untuk melangsungkan majlis ini. Dan satu lagi ingin aku sampaikan...kemungkinan yuran kali ini akan mencecah RM50 satu kepala hanggok. itu adalah budget 2008 yang dibentangkan aku sorang-sorang dan masih belum mendapat persetujuan Yang Di Pertuan Agong. Beliau pon takde masa nak layan budget aku. Majlis ini akan dibuat separa formal dan tempat juga belum ditetapkan. oleh itu...Bersedialah untuk satu lagi projek keramaian! HIYAARKKKK KEDISH!! (bunyi tumbukan ke udara tanda semangat gile!)

Selasa, November 04, 2008

Kerja...Kerja...Kerja...

Lapar...perut sudah berbunyik!
tidak sabar nak balik, cekau nasi..nyam2!
Punye la bz sampai takde masa nak kluar lunch.
Ntah hape hape aku. saje je malas kuar...

Kini kerja aku dah setel.
Aku check email, frenster, myspace, facebook...
giler..bertimbun2 inbox. kencang2...

okla, saje nak berlebel kat sini...
masa utk aku rehat! YOSH!!

Sabtu, November 01, 2008

Terlepas Lagi....


Arghhh....agak tensen aku bila mengetahui tarikh yang telah ditetapkan utk gath beramai-ramai bersama Members of Keramaian....aku tak berdaya untuk melawan masa dan masa juga amat cemburu kepadaku...

Anyway, thanks for all the Keramaian Members especially Misa and Bob (yang setia pada Kuantan)yang bertungkus lumus menyiapkan projek BBQ dan telah dirancang dalam masa yang singkat!...Thanx Bro!...Did, cepat le update...tak sabo nak tengok gambo nih!

Aku mintak maaf kat korang semua sebab aku memang betul2 bz skrg nih...memang rasa terkilan di hati ini, sebab benda yang yang aku dah rancang tapi aku sendiri tak leh nak attend...arghhhhh....!!!

Tapi aku tetap berbangga dengan sahabatku Nazrsyadid bin Kadri, kerana beliau memang tak putus2 untuk menyatukan kita semua...walau dengan apa cara sekali pun!....termasuk lah blog ni...Did, thanks!

Aku harap lepas ni, ape saje aktiviti aku akan cuba untuk attend dan tak akan ku lepaskan walau satu pun...(hehehe...yeke???)

Dan aku cuba untuk merancang satu lagi aktivi keramaian yang dalam pembikinan sebagai aktiviti "GoodBye 2008"....hmmmm....Did, yeke?

Jumaat, Oktober 31, 2008

Unstoppable Works


Started from i went to PD last 2 weeks, my time was fully booked. Lots of appologize to Keramaian's members because i really didn't have time to write a report about our Barbeque Project at Cherating Beach last week. I am chasing my dateline. Suddenly they giving me last minute assignment.

Anyway, for Keramaian Members...lots of thanks because of all support. Don't worry to thoose who can't attend our project because we planned to organized one more project in the future, just keep in touch.

I end this post here first. I have to attend my friends wedding at Pasir Mas today. HoHo!

Isnin, Oktober 27, 2008

Hangatnya Bara

Petang itu,
Aku dan hujan,
Tidak kesorangan,
Tapi berteman,
Bagi mencari ketenangan,
Di pantai Cherating, Kuantan.

Malam itu,
Kami geng keramaian,
Sanggup meredah hujan,
Demi menjayakan perancangan,
Demi hubungan setiakawan,
Demi nafsu yang ingin makan,
Kami berbarbeque sakan.

Saat itu,
Kehangatan bara tidak terasa,
Karaoke sumbangnya suara,
Borak dan makan sesama kita,
Tanpa sedarkan masa,
Kita terpaksa berpisah jua.

Kini,
Tinggallah aku,
Dengan kehangatan malam itu,
Bukan kehangatan bara barbekue,
Tetapi kehangatan demam yang tidak ku alu!
Ditambah suara serak bak Ramli Sarip gitu.

Sabtu, Oktober 25, 2008

Untuk Keramaian...

Wahai sahabatku semua...

Aku nak inform korang bahawa lokasi untuk BBQ kita malam ini adalah chalet Riverside 3 point beachview motel (Little Bali). Aku pon susah nak ingat nama chalet nih. Tolong bawa pakaian yang sesuai untuk aktiviti sukan pantai. Kami akan berada di sana bermula jam 3 p.m. Acara kemuncak adalah barbeque pada pukul 8.30 p.m. Sila inform kepada Bob Lat, Sham Jay atau Amz Campro jika terdapat sebarang kemusykilan. Kerjasama anda amatlah dihargai. TQ.

p/s: no hp aku: 012-9545760 (did) - sebarang sms tidak dilayan. Call sahaja. HeHeHe!

Rabu, Oktober 22, 2008

Dari Kuantan Ke PD balik ke Kuantan

Gile penat. Banyak gile drawing nak kena buat nih. Dengan wajah kacak ini, aku terpaksa meredah onak duri bagi menyiapkan projek lilin gergasi itu. Tapi aku tak hot, aku cool beb! 2 hari di sana sangat memeningkan kepala hanggok aku. Assignment aku adalah untuk mengambil ukuran mende alah nih dan lukis semula. Nampak senang kan? haa...lu pikir la sendri!

Dan untuk pengetahuan anda semua, beginilah rupa aku...


P/S: Geng keramaian, ada skit pengumuman...Projek BBQ berjalan seperti dirancangkan tetapi ada sedikit perubahan tempat kejadian. Jgn risau, ia masih di Cherating Bitch cuma chalet bertukar! hehehe...nantikan info terbaru!

Jumaat, Oktober 17, 2008

TERKINI!! Projek BBQ Keramaian 2008

Sahabatku sekalian,
Dengarkanlah pengumuman dari 'the choosen one' iaitu aku. Semalam aku buat site visit. Bukan stakat site visit untuk pekerjaan aku, tetapi juga site visit untuk BBQ keramaian. Di sini aku bagi la gambaran skit untuk bayangan kita semua tentang kemeriahan yang bakal terjadi di situ.


Aktiviti masih belum aku decide. Aku ada terima cadangan untuk buat Beach-ball, Bitch-boy dan Bitch-Sports. Namun aku ingin memberitahu kepada anda semua bahawa aktiviti kita akan berterusan dari petang sampai malam dan terus ke pagi keesokan harinya. Jangan khuatir kerana kita akan sewa 1 bilik chalet di situ untuk kegunaan kita semua. Kepada rakan-rakan yang tidak dapat join sessi malam, sila roger aku. Ini kerana aku bercadang kita buat sessi bakar2 makhluk berdaging pada waktu malam, sekitar jam 9 malam. Oleh itu, aku ingin memastikan kemuncak aktiviti ini akan dihadiri oleh semua rakan-rakan Keramaian. Tolong sediakan pakaian yang sesuai untuk aktiviti kita nanti. Bagi yang ingin membawa pasangan, anda dibenarkan tetapi tolong inform kat aku ye. Setelah mesyuarat bersama MT keramaian, disini terdapat sedikit perubahan mengenai Projek BBQ Keramaian ini. Sila rujuk maklumat di bawah:

Tarikh: 25-26 Oktober 2008
Masa: Mula 3 p.m
Lokasi: Cherating Beach.
Yuran: RM15 per kepala hangguk
* Azim, adakah perlu untuk kita setelkan di akhirat nanti? HaHaHa!
Rujukan cadangan sebelum ini: Plan awal BBQ

Jika terdapat sebarang idea atau bantahan, sila kemukakan segera. Anda boleh kontek Encik Did Hanggokan, Encik Sham Jay, Encik Amz Campro atau Encik Bob Mesra. Target aku adalah untuk mengumpulkan rakan-rakan Ex-SABSians sekurang-kurangnya seramai 20 orang.
HooHoo...

Rabu, Oktober 15, 2008

Tajuk Karangan: Cerita 1 malam

Semalam aku ke KL. Misi aku adalah menjemput Valve Specialist Company aku di LCCT untuk Inspection di Kertih. Aku bertolak dari kuantan pukul 5.30 petang.

Aku bawak kereta Hyundai Elantra. Singgah ambik Sham Jay di Permatang Badak serta berhenti isi minyak di Petronas Kg Pandan sebanyak RM60.

Aku teruskan perjalanan melalui Lebuhraya Pantai Timur bermula di Gambang. Berhenti sebentar di Temerloh, buang apa yang patut. Teruskan lagi perjalanan. Kami tidak putus-putus bergosip supaya tidak mengantuk. Sampai KL pukul 8.30 malam. Kami singgah di McD untuk membuncitkan perut. Kembali meneruskan misi pukul 9.15 malam.

Sampai KLIA hujan renyai-renyai...masa tu pukul 10.40 malam. Aku isi minyak lagi RM60. Sejurus itu, aku pergi jemput staff tu. Hujan makin lebat. Dia sampai tepat jam 11.10 malam. Kami terus bergerak balik ke kuantan dalam keadaan hujan lebat. Sangat mencabar. Sangat merbahaya. KL banjir lagi. Kami terpaksa mendayung bagi menempuh halangan berliku malam itu. Akhirnya kami berjaya.

Hujan berhenti setelah kami sampai di Karak. Kami teruskan lagi perjalanan. Sampai di Kuantan pukul 4 pagi. Penat gile! Lepas tu aku dapat tahu harga minyak turun. Rugi...rugi sebab semalam isi minyak awal sangat. Aku menyesal...
p/s: tahapehape aku...

Selasa, Oktober 14, 2008

BBQ untuk geng keramaian

Semalam aku lepak2. Tiba-tiba hanfon Nokia 3310 (oldskool beb!) berbunyi menandakan ada org SMS. Encik Hamisa menanyakan tentang sessi BBQ yang akan kita adakan. Sebelum ini juga ada yang menanyakan perkara serupa kepadaku.

Sedara dan sedari sekalian...disini aku ingin mengutarakan cadangan untuk Projek BBQ Keramaian kita pada kali ini.


BBQ Keramaian edisi 2007

Tarikh: 26 Oktober 2008
Lokasi: Pantai Cherating, Kuantan
Aktiviti: Membakar Ayam, Daging, Seafood serta Lemak2 yang ada.
Yuran: RM 10
(p/s: Belum ditetapkan, nak bayar lebih pon boleh!)
*azim hokhek, ko hutang aku!

Kepada Ahli-ahli MT Keramaian, Sila hubungi aku untuk satu mesyuarat tergempar bagi membincangkan projek terbaru geng keramaian ini.

Kepada geng-geng keramaian, jika ada cadangan dan ingin menjadi pihak pembangkang; jangan malu-malu...letak je komen. Tapi pastikan anda memberi nama dan nombor kontek yang lengkap supaya mudah untuk aku FIRE balik!

Jumaat, Oktober 10, 2008

Babbling

KEDISH! KEDISH! That is the sound of my keyboard being hitted by me. Sometimes I just cannot understand how this AutoCAD works. I'm so mad and feels like to kick this PC in the ass. Oldschool PC, I hope boss will upgrade it. Thank god, there's no prohibitted to access website. Yahoo Messenger is the best friend for me to relax for awhile.

Lots of tension. Lots of work to do but still i can write in my blog. Well...please don't be surprise because i'm write in english...just to make sure my english is still in the best performance. It is not just only car that have to get a service, sometimes english has to get service too. Plus in this office, all of my officemate is fully bumiputera. So, it is hard to hear any other language than Malay or Ganu or Klate language!

Anyway, what am i doing right now? You can see the picture below. My first assignment in this office. The drawing makes me dizzy and headache! I love to playing around with AutoCAD but the main problem is, I don't know what am i drawing right now. I mean the real things...the model to what am i created. This is a disaster! Damn to those who leave this drawing incomplete! At least, leave me a drawing that is in right scale! so right now, i have to go to PD and make measurement to the real flack stare that have been modified. The funny thing is, supposed i'm design first before the construction begin. However in this case, they construct first and then i draw. Do as you wish, BOSS! I just follow your order. Don't blame me.

Rabu, Oktober 08, 2008

Jamming Aidilfitri 2008

Lenguh aku menatap AutoCAD haramjadah ini. Ofis sunyi. PC macam sial. Mujur ada internet. Tulis blog OK juge. So aku nak sambung skit la kesinambungan Projek Mega Raya geng-geng keramaian ini. Mari kita baca coretan bebelan aku di bawah ini.

Sesudah selesai beraya di rumah Liyana, kami meneruskan rancangan yang ada. Lagipon malam masih muda. Kami juga muda. Rancangan asal adalah menonton wayang beramai-ramai. Malangnya filem yang ada tidak menepati masa kami. Jadual dipinda. Kami berempat, Aku, Herol, Hadi dan Toyi pergi ke Terminal Makmur. Tujuan kami cuma satu. Kami mencari Man.

Siapakah Man? Man Studio. Man setahu aku sudah arwah, Studionya diwariskan kepada Mun (bukan nama sebenar sebab nama dia pon aku tak tau, selalu pun aku panggil dia bro). Herol set studio kecik. Ada drum, ada gitar, ada bass, ada mic. Ok, cantek! Kami set bunyi, ekjas2 skit tune dia. Toyi tak tahan, pergi membuang di satu sudut kecil tapi bukan dalam studio.



Toyi kembali ke pentas. Kami pon mulakan acara. Yeah! Alangkah bagus jika para pembaca dapat mendengar hasil petikan dan pukulan muzik kami. Malangnya kami tak rakam. Cume suka-suka. Lagu pertama yang kami mainkan, lagu kumpulan Muse. Aku pon tak ingat dah. Macam-macam lagu kami main malam tuh. Sehingga berbagai kejadian ngeri berlaku.



Herol memukul drum sehingga pecah stick. Aku layan Bass bertali karat. Ngeri...ngeri... apa-apa pun, korang tengok jek la video klip kami kat bawah nih. hehehe...video tak bergerak!


Ahad, Oktober 05, 2008

Projek Mega Raya 2

Pagi yang gelap. Cuaca cerah. Tengahari baru bangun. Suasana tenang. Tenang jangan disangka tiada buaya. Masa yang tepat untuk memulakan gerak gempur raya. Ahli yang ada; Aku, Herol, Hadi dan Bob. Yah terikat dengan program keluarga. Prit juga sama. Namun begitu, mereka akan join jika berkesempatan. Sebelum itu, Herol memerlukan pertolonganku. Lalu ku hulurkan tangan menyambut kunci keretanya untuk dihantar ke Hoi Keen. Kereta beliau kena langgar lagi. tapi bukan Hoi Keen yang langgar.

Hari Kedua beraya, kami meneruskan usaha menggempur rumah kenalan yang ada. Setelah selesai urusan dengan Hoi Keen, kami segera membuat intipan dan risikan. Hasilnya, kami menyerbu rumah Azlina atau lebih popular dengan panggilan Qas. HoHo! Dia lah mangsa pertama kami! Meriah rumah beliau, tidak putus-putus tetamu yang datang. Jika tetamu yang datang itu putus-putus, mungkin hantu barangkali. Rumah beliau mempunyai TV Sony yang canggih. Kagum aku.

Seperti biasa, dengan sifat pemalu yang tebal di dalam diri kami...kami makan dengan beradab sekali. tidak cukup dengan sepiring, ditambah lagi sepiring. Bukan piring yang kami makan, tetapi nasi dagang. Prit muncul di tengah-tengah kerancakan acara. Namun ia langsung tidak membantutkan semangat kami. Setelah ketawa terbahak-bahak dan kering tekak berborak, kami mengundurkan diri. Mangsa seterusnya, Nonoi!

Dalam perjalanan itu, aku berjaya mengambil gambar candid seekor lembu. Lembu juga menjadi mangsa. Hasil yang kemas dari tangan seorang pakar jurugambar. Seterusnya kami melilau di permatang badak masuk pulak ke sungai isap. Kami tunggu Yah. Dalam sessi penungguan itu, kami dihiburkan dengan video klip henset Bob. Teruja semua ahli di dalam kereta. Yah sampai. Kami terus ke rumah Nonoi.

Sampai rumah Nonoi, kami melihat segerombolan gadis sedang kusyuk meneliti seketul laptop. Dalam laptop itu mempunyai gambar-gambar pertunangan Nonoi. Patot la. Kami tidak menghiraukan mereka, dan mereka tidak menghiraukan kami. Tapi kami tetap merakamkan bukti perayaan kami di rumah Nonoi. Dalam edisi ini, Faliq sempat menyelit untuk turut serta dalam acara. Selesai rakam, kami semua menuju ke rumah Hisyam pula.

4 buah kereta berkonvoi ke rumah Hisyam. Sesat sebentar bersama kami, tetapi golongan yang tiada pengetahuan lokasi rumah ikut sahaja. Kami merempuh ombak badai dan liku-liku kehidupan sebelum berjaya sampai. Di rumah Hisyam, kami di sambut meriah bak seorang satria membawa pulang kepala naga. Kami di jamu dengan Spagetti. Tidak lupa, aksi-aksi terlarang turut dirakam di sini.

Mahu lihat aksi-aksi kami? klik di sini: Syawal 2008

Setelah kekenyangan, golongan gadis membawa haluan masing-masing. Kami meneruskan program gerak gempur raya. Mangsa seterusnya adalah Arwah Zulfikri Bin Roselan. Kami beraya sebentar bersama beliau. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah!

Seterusnya kami ke rumah Dayana. Sudah lama tidak berjumpa. Jam ketika itu sudah pukul 6.40 petang. Kami turut disertai Laila. Anak kembar Dayana sudah besar. Begitu cepat masa berlalu. Tetapi mengapa mereka begitu malu denganku? Adakah aku terlalu kacak? Puas aku berkejaran untuk memberi duit raya. Biarkan ia menjadi misteri. Setelah puas bertanya khabar dan menjamu selera, tiba masa untuk ke rumah seterusnya.

Rumah seterusnya adalah rumah Liyana. Aku tak kenal sangat dengan beliau. Beliau merupakan rakan Huda, Bibik kami. Tapi adinda kepada Liyana menjadi tumpuan. Lupa, kami turut disertai Toyi kali ini. Tuan rumah sangat peramah, beliau kenal Pakcik Hashim...ayahanda Herol. Tuan rumah seterusnya kusyuk menatap TV bersama keluarganya.

Selesai beraya dengan Liyana, tibalah masanya kami semua beredar. Hajat menonton wayang terkubur dek kerana masa tidak mengizinkan. Kami ada projek lain. Nak tau? Tunggu laporan selanjutnya!

gambar ini kalau dah stop dan korang nak tengok skali lagi, tekan X kat hujung kanan tu ----->

Futsal Raya 2008

JUMAAT, 3 Oktober 2008 - Satu kejohanan futsal peringkat antarabangsa sempena aidilfitri telah berlangsung di Dewan Serbaguna, Indera Mahkota 8. Perlawanan sengit di antara Harmony Garden dan Keramaian yang berlangsung selama 2 jam ini telah memihak kepada pasukan Harmony Garden. Namun begitu, pasukan keramaian tidak pulang dengan tangan kosong sebaliknya berjaya menjamu mata di court sebelah serta dapat main timbang-timbang bola.

Perlawanan yang begitu emosi dan penuh ketegangan otot-otot dan saraf ini terpaksa dihentikan kerana telah tamat tempoh 2 jam. Malah penjaga gol keramaian, Hasni telah cedera di jari tangan dan digantikan dengan penjaga beg kawan-kawan. Tamat perlawanan, kami terpaksa mengeluarkan modal sebanyak RM11.00 seorang begitu juga dengan pasukan lawan biarpon mereka menang untuk dibayar kepada tauke padang futsal. Berikut adalah aksi-aksi ngeri perlawanan ini.

p/s: Maaf kerana visual yang kurang menarik, segala kesulitan amat dikesali

Check foto ni kat facebook aku:
http://www.facebook.com/

Keramaian dan Harmony Garden


Jurus bayangan gurauan


Bagai Rooney lagaknya tapi tidak aksinya


Keramaian


Harmony Garden


Faliq senyum, Yah tegang


Peminat yang tidak puas hati dengan Ref


Sabtu, Oktober 04, 2008

Projek Mega Raya

Prghhh! Itulah ejaan yang kami kutip di satu kejadian di trafik light. Ejaan bagi menggambarkan betapa hebat dan meriahnya hari raya sehingga rasa sengal-sengal badan dan pemikiran. Fenomena semulajadi ini hanya berlaku setahun sekali...untuk sengal badan la, pemikiran tu memang sentiasa sengal!

Semuanya bermula ketika ketibaan aku dari kampung halamanku tepat jam 2.25 petang pada hari raya ketiga, hari Jumaat. Walaupon ketibaanku tak disambut meriah sebab tiada siapa di rumah, tetapi agenda tersembunyi tetap diteruskan. Encik Herol selaku Ketua Penyelia projek mega raya hello-hello aku. Janji melayu beliau untuk bertemu adalah pukul 3 petang. Namun yang tiba dahulu di rumahku adalah Encik Yah dan Cik Naz. Oleh kerana mereka adalah tetamu pertama, aku layan baek punya! Nasi dagang menjadi santapan mereka tetapi dengan tiba-tiba, entah muncul dari mana Herol dengan sedapnya melantak di ruang tamu saat aku menyediakan air di dapur. Sungguh mistik!

Projek kami diteruskan. Pelan peralihan kuasa dirangka bagi tidak menjahanamkan projek ini ditangan Herol. Kami beralih arah ke rumah Doc Hadi. Menu beliau adalah satay bersama kek durian. Sambil kami menikmati santapan, kami turut dihiburkan dengan alunan muzik dari piano dan gitar. Wow! Mujur kami tidak tersentap. Di rumah Hadi, selagi kali kami mengubah pelan asal. Dengan penyertaan Hadi dalam projek ini, kami meneruskan serbuan ke rumah Bob pula.

Kami di sambut mesra oleh tuan rumah setibanya di rumah Bob. Bob memang mesra! Kami tidak membuang masa terus sahaja ke meja makan di mana Yah dan Naz sudah pun get ready awal-awal. Untuk pengetahuan pembaca, Herol mengusulkan cadangan untuk sessi serbuan di setiap rumah hanya 20 minit. Tetapi mustahil..kerana beliau melantak sahaja sudah memakan masa 30 minit. Menu Bob adalah mee goreng. Sambil menunggu seorang lagi ahli projek ini, kami menjamu selera terlebih dahulu. Kami turut dilayan oleh sang bidadari kecil bernama Aisya. Sungguh comel! Yah dan Naz bergerak ke Indera Mahkota atas urusan keluarga. Rumah seterusnya tanpa kehadiran mereka.

Cik Huda tiba. Kami bergambar dulu. Puas menggayakan aksi-aksi terlarang, kami bergerak menuju ke rumah Lydia. Kereta bergerak selisih pula dengan Encik Faliq. Cantek! Biarpun Faliq tidak cantik kerana begitu serabai. Kata beliau, ramai sangat tetamu sehinggakan beliau curi-curi keluar dan tak sempat berhias. Lalu beliau pon join gerak gempur kami. Dalam perjalanan itulah kami terjumpa satu ejaan aneh, 'prghh' di trafik light simpang empat di depan Jabatan Ukur hala ke Beserah. Namun ia tidak merencatkan misi kami. Kami gagahkan jua kereta ke rumah Lydia.


Rumah Lydia menyediakan nasi minyak. Nyam! Nyam! Beliau bukanlah membuat kenduri kahwin mahupun kenduri berkhatan. Namun begitu bukanlah senang untuk merasa nasi minyak beliau. Ini kerana kami terpaksa beratur panjang bagi mendapatkan nasi minyak yang menjadi kegilaan mereka. Siapakah mereka? Aku pon tak tau. Seperti biasa, kami merakamkan bukti-bukti kejadian yang menunjukkan bahawa kami beraya di sana. Sambil bergurau senda dan bermanja-manja tak sudah-sudah, tibalah saat kami bergerak ke rumah Yah. Jam menunjukkan pukul 7.25 lalu kami pon singgah di Masjid Beserah.

Selesai solat, kami teruskan misi. Rumah Yah pula. Kami makan laksa. Namun begitu kami tidak perlu beratur panjang kerana laksa beliau tidak menjadi kegilaan mereka. Siapakah mereka? Aku masih tidak tahu. Apa yang mengejutkan, biarpun sebenarnya tidak terkejut adalah mengenai layanan yang istimewa dari bakal 'puan rumah'. Tuan rumah pun tidak melayan kami seistimewa ini. Terima kasih kepada beliau. Yah hanya tersenyum malu. Gelak la, Yah! Seterusnya kami bergambar bagi mencari bukti-bukti CSI di rumah itu.

Kami tidak membuang masa, rumah Toyi destinasi terakhir untuk hari ini. Menu beliau adalah roti jala. Hoho! Jam ketika itu menunjukkan pukul 8.32 malam. Seperti biasa, bibik memulakan langkah bermesra dengan tuan rumah. Teruja Encik Toyi. Kami rilek saja. Lagi bukti kejadian dirakamkan supaya siasatan dapat dijalankan. Kami selamba makan-makan sehingga tangki kami penuh sedangkan agenda seterusnya adalah futsal selama 2 jam di Indera Mahkota. Gila! Kami bersalam-salaman dan bermaaf-maafan sesama umat lalu menuju ke rumah masing-masing bagi meneruskan projek seterusnya. Nantikan sambungan Projek ini.

'SATU LAGI PROJEK KERAMAIAN'

Khamis, Oktober 02, 2008

Salam Aidilfitri

Saat dan ketika ini aku sedang berada di halaman kampungku di Batu Rakit, Kuala Terengganu.
Sungguh canggih kampungku ini kerana ada line internet. Wahahaha! Aku sempat beraya di Kuantan pada hari raya pertama. Terima kasih kepada Hadi, Yah dan Bob sebab aku gempur rumah diorang dulu. Sebelah petangnya aku bergerak ke kampung ini.

Anyway, aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Maaf zahir batin. Harap-harap segala salah dan dosa diampunkan. Kepada rakan-rakan Keramaian, tunggu kepulanganku. Kita kasi gegar raya di Kuantan. Adios!

'Satu Lagi Projek Keramaian'

Ahad, September 28, 2008

Steamboat Chilli

Semalam aku sibuk dengan persiapan beraya. Encik Bob pula tipon-tipon. Hatiku hangat. Tapi sebab aku berpuasa, aku sejukkan hatiku. Nasib baik aku tidak apa-apakan tiponku. Bob ajak aku buka puasa. Kata beliau, ini adalah Rancangan Huda n the gang. Kak Pah yang duduk jauh juga turut serta. Aku On je! Biarpon rakan-rakan lain seperti Prit dan Misa tiada, aku tidak peduli!

Tepat jam 6.45 petang aku setat kereta aku. Ku pandu laju bak Louis Hamilton. Ku cilok sana, ku cilok sini tapi apakan daya McLaren Kancilku cuma mampu cecah 60km/j. Rasa macam dah cukup laju dengan angin menyapu kencang mukaku. Angin apakah yang menyapu bersih mukaku? Jalanraya ketika itu sesak dengan pelbagai kenderaan. Jam sudah menunjukkan pukul 7 malam. Aku pasti lewat.

Dalam perjalanan, aku terpegun apabila melihat satu budaya baru menular di kalangan rakyat Kuantan masa kini. Mungkinkah ini adalah gaya masa kini? Di padang MPK bersebelahan 'Param' (apa itu param? sila rujuk edisi terdahulu) dan berdepan dengan masjid, segerombolan orang-orang berpiknik dengan meriahnya. Wah! bagaikan pesta muda-mudi. Aku kagum. Ingin saja aku turut serta tapi mengenangkan janji manisku dengan Bob, aku pendamkan aje hasrat murni suciku itu.

Jam 7.10 malam aku buat satu parking yang cantik. Bergegas ke Chilli dan menyerbu masuk. Terpampang 3 orang sedang menyibukkan diri melihat ke arah rendaman lauk pauk dalam kuali. Kak Pah tersenyum menampakkan giginya sambil menawarkan kurma buatan Emirates. Aik? ke mana perginya pagar besi gigimu, Kak Pah? Aku ngap kurma beliau! Sedap!! Rasa seperti kurma. Lalu terbatallah puasa aku untuk hari itu. Eh, Huda tiada? Rancangan beliau ini tidak dapat dihadiri beliau kerana ada tetamu istimewa untuk masa depan bertandang ke rumah. Tidak mengapa.

Kemudian aku dikejutkan dengan kehadiran 2 wanita jemputan Bob. Amboi! Amboi! Amboi! 2 orang engkau sapu ye, Bob?! Abaikan. Aku melayan kesemua mereka sambil buat-buat rajin mereneh lauk-pauk steambot. Kami semua mentekedarah sehingga penuh tangki kami. Namun begitu, mengapa Kak Pah memiliki saiz perut sama dengan Bob? Banyakkah beliau makan? Haha! 4 bulan kata beliau.

Sesudah puas memuaskan nafsu perut-perut kami, tibalah masa nak melarikan diri. Bob menghulur duit beliau kepada Tauke kedai. Beliau nak berzakat katanya. Terima kasih Bob! lalu kami pon pulang ke pangkal jalan.

Jumaat, September 26, 2008

Mantera Beradu

Lirik Mentera Beradu :
Masih belum sempurna..

Gerakkan Hati... Hati gerakkan...
Pandanglah aku.. aku lah dia..

kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual...
resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

pecah tembelang... peta dah hilang...
bangau dah pulang... suara sumbang..

lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku buku
bini ku pena.. tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman
pasti belum

ikut gerak hati.. pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang
takat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang

kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi

peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
halang biar keduanya muka cantik
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
lebih hina dari zina

lu bikin dosa ku bikin prosa
testosterone testarosa
citacita sosa kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang

sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara remeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja

panjat pokok buluh cari tukun air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau lari mati jika jerut maut

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

puisi hati mu... hati mu puisi
palu hati ku palu hatiku

kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

akhirnya sempurna....


Komen aku:
Aku suka lirik lagu nih biarpon agak kurang meminati lagu jenis rap atau hiphop. Seperti biasa, hasil dari Sifoo sememangnya puitis. Gandingan suara M.Nasir dan Malique juga masyuk. Korang cari ler video klip lagu nih kat youtube. Kalau korang nak download lagu nih? Klik aje link kat bawah tu:

Malique ft. M.Nasir-Mantera Beradu.mp3

Khamis, September 25, 2008

Harga 10 sen

Sepatutnya lepas berbuka semalam, aku ke masjid bagi menunaikan solat tarawih. Namun akibat keletihan luar biasa akibat tekanan kerja berat sebelah, aku terdampar letih.Aku buka tv. Tapi harus diingat! Aku bukanlah buka menggunakan screwdriver tetapi remote control.

NTV7 your feel good channel kata tv itu. Berita terpapar. Harga minyak turun lagi! WOW! Ini sudah bagus. Aku melonjak kegembiraan sehingga kepalaku terkena siling rumah. Aku tertanya-tanya apakah harga baru minyak Malaysia sekarang. Lalu dijawab sopan oleh pembaca berita tersebut. RM2.45 seliter bagi petrol. Diskaun 10 sen. 10 sen? 10 sen?! Ingin sahaja aku rewind kembali berita itu untuk kepastian. Yeah! I feel good, channel!

10 sen? Kalau gula-gula dah boleh dapat 2 biji di kedai mamak. Kalau chewing gum boleh dapat satu ketul dan percuma tatoo air di belakang kertas pembalutnya. Kalau SMS boleh dapat 2 helai, kalau anda activ10 dengan aku. Begitu berharganya 10 sen! Mungkin aku patot bagi duit raya bernilai 10 sen tahun ini. Aku contohi Pak Lah. Jangan marah, aku tak bersalah. Itulah pemberian duit raya Pak Lah kepada rakyat. Terima kasih! Aku bersyukur.

Mungkin itu satu tindakan bijak Pak Lah agar aku melompat kegembiraan tetapi tidak melompat parti biarpun aku bukan ahli parlimen pimpinan beliau. Adakah anda rasa aku melompat? Adakah anda turut melompat? Adakah kereta anda juga melompat? Naik mendadak, turun sedikit. Adakah harga barang runcit turun 10 sen juga? Aku tersenyum sendirian lalu terus ke bilik air untuk mandi kerana telah dibebel oleh bondaku. Apa nak jadi dengan aku.

Iklan Tampal